Mesajul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, doamna Ecaterina Andronescu, cu ocazia începerii anului şcolar.

Picture
Dragi şcolari şi elevi,

Astăzi aţi bătut din nou, sau poate pentru prima oară la porţile şcolii. Şcoala este pentru voi locul unde vă veţi forma şi de unde veţi învăţa ceea ce trebuie să ştiţi pentru a avea un viitor bun. Ministerul Educaţiei a demarat începând din acest an un amplu proces de reformă care pune în prim plan interesele voastre, ale elevilor. Materiile de studiu vor fi mai aerisite, numărul de ore petrecut în clasă va fi mai mic, iar forma de examinare mai aproape de cerinţele voastre. Vă îndemn să veniţi la şcoală şi să depuneţi toate eforturile pentru a învăţa temeinic şi a vă construi singuri cariera pe care doriţi să o urmaţi. Anii de şcoală trec şi nimeni nu îi mai poate aduce înapoi.  Nu irosiţi această comoară. Dacă vreţi să ajungeţi departe, trebuie să fiţi foarte bine pregătiţi, iar şcoala este locul ideal pentru iniţiere şi formare. Profitaţi de această şansă. Vă urez un an şcolar cu multe împliniri.

LEGEA EDUCATIEI NATIONALE: CUM SE VA DA BACALAUREATUL IN 2010

Picture
Examenul de Bacalaureat va avea trei probe scrise obligatorii, conform noului proiect de lege trimis de Ministerul Educatiei, luni, in Parlament.

Elevi vor da o proba la Limba si literatura materna, o proba scrisa diferentiata in functie de filiera si profil si o proba conforma filierei si profilului. Propunerea pentru organizarea Bacalaureatului cu trei probe obligatorii se regaseste in proiectul de lege publicat de Ministerul Educatiei.

Elevii vor da o proba la Limba si literatura romana, proba comuna pentru toate filierele, profilurile si specializarile (si o proba la limba materna pentru elevii care au urmat studiile intr-o limba a minoritatilor nationale).

Cei din filiera teoretica, tehnologica sau vocationala vor da o proba de Matematica pentru profilul real iar pentru profilul umanist din filiera teoretica sau vocationala vor da o proba de Istorie.

La a treia proba elevii pot opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, intre mai multe probe: Fizica, Biologie, Chimie sau Informatica pentru profilul real sau Geografie, Filosofie, Logica, Economie, Psihologie sau Sociologie pentru profilul umanist.

Bacalaureatul va consta insa si in evaluari sumative, nivelul de competenta in domeniul unei limbi straine de circulatie internationala fiind stabilit in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu, acelasi lucru fiind valabil si pentru evaluarile privind competentele digitale.

In plus, elevii care au sustinut, in cadrul ciclului preuniversitar, examene de evaluare a competentelor lingvistice sau digitale pot beneficia de recunoastere si echivalarea rezultatelor obtinute la examene, la absolvirea liceului.

Examenul national de bacalaureat se considera promovat de catre elevii care au sustinut toate probele (inclusiv evaluarile competentelor digitale si de limba straina) si care au o medie aritmetica a notelor de cel putin 6.

A fost descoperit leacul pentru alcoolism.

Picture
Un doctor francez sustine ca a descoperit leacul pentru alcoolism, acesta constand intr-un medicament relativ ieftin si comun care vindeca spasmele musculare.

Rezultatele miraculoase ale medicamentului au fost confirmate de medici din mai multe tari.


Medicamentul minune care vindeca dependenta de alcool este 
baclofen. Este o substanta cunoscuta de ceva timp medicilor, folosita pentru calmarea spasmelor musculare la persoanele care sufera de fibroza cistica sau sunt paralizati complet sau total.In urma unor experimente, s-a demonstrat ca substanta respectiva vindeca alcoolismul si dependenta de cocaina la soareci, insa pana acum nu fusese testata pe oameni, arata The Independent.Medicul francez Olivier Ameisen povesteste in cartea sa "Le Dernier Verre" (Ultimul pahar), cum a testat el insusi substanta si a fost uimit de efectul miraculos. Doctorul sustine ca medicamentul este atat de eficient incat pacientii care erau in stare grava inainte de tratament pot sa bea fara frica de recidiva a dependentei.
El a aflat de substanta de la un prieten, care s-a vindecat cu ajutorul medicamentului de dependenta de cocaina.Am prescris medicamentul pentru doi dintre pacienti care se aflau la capat de drum si efectele au fost miraculoase", arata Dr. Renaud de Beaupaire, de la Spitalul Paul-Guiraud, din Villejuif, langa Paris.
Agentia care a avizat medicamentul in Franta, L'Agence française de securité sanitaire des produits de santé (Afssaps), avertizeaza ca medicamentul poate avea efecte adverse severe.
Cu toate acestea, Fabienne Bartoli, asistent al presedintelui agentiei, sustine ca se vor organiza teste clinice pentru a verifica afirmatiile facute de doctorul francez.Si doctorul Pascal Garche de la Spitalul Universitar din Geneva a dorit sa afle care sunt efectele medicamentului: el a testat substanta pe 12 dintre pacientii sai, iar sapte dintre ei au fost vindecati.Potrivit doctorului Garche, nu a mai obtinut astfel de reactii niciodata, iar unii pacienti suporta mai bine decat altii doze mari de balcofen.Metoda doctorului de vindecare a dependentei de alcool este criticata de grupurile anti-alcoolism, ale caror membri sunt indignati de faptul ca Ameisen, medic cardiolog, sustine ca exista un tratament medicamentos pentru alcoolism, considerata o boala complexa, cu implicatii mentale si sociale.
Multe dintre clinicile de dezintoxicare din Franta sunt asaltate insa de cereri ale pacientilor care isi doresc sa fie tratati cu ajutorul substantei respective.

Poetul, vedeta, copilul, cântăreţul, neînţelesul

Picture
Ce s-ar putea scrie despre Michael Jackson? România s-a aliniat presei internaţionale şi a "stors" cât mai mult din acest subiect. Lucruri au rămas, totuşi, nespuse sau spuse cu jumătate de gură.
Amănunte inedite despre viaţa sa, insistând asupra copilăriei care i-a marcat destinul, concertele din România, versuri aparţinând poetului Michael Jackson precum şi povestea celor mai importante cântece din cariera sa - iată numai câteva dintre temele pe care noua Ediţie de Colecţie Michael Jackson, care va apărea luni, 21 septembrie, vă îndeamnă să reflectaţi. 

"Exigenţa tatălui său în privinţa repetiţiilor şi a mişcărilor de dans, repetiţiile interminabile, bătăile înfiorătoare dacă greşeau paşii de dans sau melodiile aveau să îl marcheze emoţional pentru totdeauna pe interpretul căruia în 1989 i s-a acordat un premiu aparte: «Artistul deceniului» - Elisabeth Tylor numindu-l, pe bună dreptate, rege al muzicii pop", scrie Luminiţa Ciobanu. "De nenumărate ori mă trezesc în postura de fan Michael Jackson, deşi n-am fost niciodată genul înrăit, care să nu rateze vreo noutate despre megastar, care colecţionează fotografii înfăţişându-l pe acesta, care bate lumea, pentru a putea fi alături de idol în spectacolele sale. Moartea lui Michael Jackson m-a pus, poate şi datorită meseriei pe care o blamez aici, în postura de scormonitor de suflete. M-a adus în situaţia de a citi din ce în ce mai mult despre Michael, din cele mai variate surse. Şi de a separa, instinctiv, adevăruri şi minciuni, fără a avea pretenţia corectitudinii. Moartea lui mi-a deschis apetitul pentru viaţa lui", se destăinuie Marina Constantinoiu.